Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
22/01/2019

BlacKkKlansman

Het op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal BlacKkKlansman is door regisseur Spike Lee op een zeer indrukwekkende en aangrijpende manier in beeld gebracht. Naar het boek van Ron Stallworth. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’70. We zien dat de Afro-Amerikaan steeds meer voor zichzelf op komt en zij een plek krijgen op de werkvloer. Alleen dit wordt niet door iedereen gewaardeerd. Dit geldt ook voor Ron Stallworth (John David Washington) die als politieagent werkt in Colorado Springs. Als hij op een succesvolle manier weet te infiltreren bij de Ku Klux Klan ontstaat er een zaak die geschiedenis schrijft.
Ron Stallworth is de eerste afro-Amerikaan die wordt aangenomen door het Colorado Springs politiecorps als politieagent. Een aantal collega’s kijken neer op hem en discrimineren. Alleen als hij voor zichzelf opkomt en als undercover-agent wordt aangesteld om samen met zijn Joodse collega Flip Zimmerman (Adam Driver) te infiltreren binnen de Ku Klux Klan (KKK) wordt zijn status anders. De KKK zoekt namelijk mensen en doet dit via een advertentie in de krant. Stallworth belt ze op en doet zichzelf voor als een echte blanke Amerikaan. Ze trappen erin en vanaf dat moment gaat het balletje rollen.

Undercover
Daarnaast is Patrice Dumans (Laura Harrier) met haar actiegroep die opkomt voor de rechten van de Afro-Amerikaan. Ze organiseert met haar groep een bijeenkomst waar een grote leider zal spreken. Stallworth zal hier zijn eerste undercover opdracht uitvoeren om aan te horen wat de leider vertelt en dat er geen onrust wordt gezaaid. Vanaf dat moment kan hij zijn ogen niet meer van Dumans af houden. Hij zal nader tot haar moeten komen om ervoor te zorgen dat ze geen rare plannen zullen uitvoeren.

Spike Lee heeft een duidelijk signaal weten over te brengen op de kijker. Dit krachtige verhaal dat veelal het onderwerp discriminatie en verdeling tussen de blanke- en afro-Amerikaan is zeer goed in beeld gebracht. Dat is ook de kracht van Lee, hij doet het gewoon. Draait er niet om heen, maar toont de feiten vanuit het verleden en heden. De ernst van dit onderwerp is nog steeds gaande. En dat is eigenlijk niet zoals het hoort. We zouden juist naast elkaar moeten staan en niet tegenover elkaar.

KKK
Het is jammer dat in Amerika nog steeds deze zaken spelen. Men vecht voor hun rechten en de rechtse partijen zo nu en dan onnodig onrust en geweld zaaien. Het is mooi om te zien hoe in de jaren ’70 een afro-Amerikaan zichzelf heeft kunnen voordoen als blanke. En dat de KKK daar zelfs de tweede persoon (die zelfs Jood was) in deze groep deel liet nemen. Heerlijk om te zien hoe dit tot stand is gekomen. Waarbij de cast met veel overtuiging en kracht de personages tot leven hebben gebracht. Er spelen zelfs mensen mee die destijds echt deze positie hadden en nu hun verhaal mogen vertellen. Met name John David Washington en Adam Driver gooien hoge ogen. Ze acteren zeer goed en geven voldoende gewicht aan de twee hoofdpersonages. Een hoge waardering voor deze acteurs.

BlacKkKlansman moet je gezien hebben om mee te krijgen hoe het is om telkens weer als een minderheidsgroepering te zijn. Maar eigenlijk evenveel rechten hebben als iedereen. Gelijkheid is erg belangrijk. En Spike Lee heeft dit dan ook zeer goed overgebracht in dit verhaal. Het klopt van begin tot eind en laat de oplossing bij jezelf als kijker en de wereld. Veel kijkplezier. Naast film bevat de Blu-ray nog een tweetal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen en een videoclip.Blu-ray

23/01/2019

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9

Dolby Digital 5.1, Frans, Engels

Nederlands, Frans, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.