Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
28/05/2019

The Favourite

In het kostuumdrama The Favourite heeft regisseur Yorgos Lanthimos bekend van de Lobster een geheel eigen interpretatie gemaakt van het leven van Koningin Anne (Olivia Coleman). We zien een traditionele wereld rondom deze vorst op geheel originele wijze in beeld gebracht te zijn. Waarbij drie sterke vrouwen elk hun eigen manier hebben om te overleven, lief te hebben en elkaar buiten spel te zetten. Het leven van Lady Sarah (Rachel Weisz) loopt prima, ze is de adviseur en goede vriendin van de Koningin. Alleen als op een dag haar nicht Abigail (Emma Stone) op de stoep staat ontstaat er een duel tussen de twee. 
Ze kunnen niet bepaald samen door één deur. Dat heeft nogal gevolgen voor niet alleen hun beiden, maar ook dat van de gesteldheid van de Koningin. Er ontstaat een gevecht wie haar zal adviseren. Met als gevolg grote consequenties voor het welzijn binnen de vorstelijke muren, maar ook de aansturing van Engeland. Ze zijn namelijk in oorlog met de Fransen, waar vrede eigenlijk gewenst is. En de titel van de film zegt het al, het gaat uiteindelijk om de favoriet. Zal er vrede komen tussen de landen en de dames? Het verhaal is in hoofdlijnen gebaseerd op ware feiten en een beetje aangedikt met fictieve verhalen.
 
Uitmuntend
Regisseur Yorgos Lanthimos heeft met The Favourite een eigentijdse interpretatie van het kostuumdrama een vernieuwde filmische blik getoond aan dit genre. Met de camera zit hij bovenop de personages en pakt hij grote beelden met een groothoeklens. De camera loopt veelal in één beweging mee en daardoor ontstaat er een interessant verhaal. Niet alleen filmisch ziet het er zeer goed uit, de cast speelt ook uitmuntend. 
 
De drie hoofdpersonages, gespeeld door Rachel Weisz, Olivia Coleman en Emma Stone zijn zeker aan elkaar gewaagd. Elke scene zorgt voor een bepaalde spanning en zuigt de kijker in het verhaal. De drie actrices zorgen voor sterk spel, waardoor de mannelijke acteurs eigenlijk een bijrol hebben en ondergeschikt zijn. Gewoon geweldig spel die ze leveren in zowel lichamelijk als in het overbrengen en het eigen maken van de dialogen. 
 
Daarnaast zien we nog een contrast. De dames zijn in hun voorkomen nog best terughoudend, want de mannen komen flink uitgedost in de film naar voren. Dit is een contrast die de momenten van de drie dames benadrukt. En hun qua intelligentie en onafhankelijkheid voorop stelt. Heerlijk om te zien. Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder verwijderde scenes en een uitgebreid kijkje achter de schermen.


Blu-ray

08/05/2019

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby TrueHD 5.1, Engels

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.