Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
03/09/2019

At Eternity’s Gate

Filmmaker en kunstenaar Julian Schnabel heeft een andere kijk op het leven van Vincent van Gogh gemaakt met zijn film At Eternity’s Gate. Hierin zien we de laatste jaren van van Gogh’s leven. Soms een beetje geromantiseerd of aangedikte met onjuistheden, maar over het algemeen een mooi en ontroerend verhaal van een kunstenaar die veelal met zichzelf in de knoop zat. Dit is een mooi naslagwerk dat door acteur Willem Dafoe zeer goed is gespeeld. Hij ademt Vincent van Gogh in zijn doen en laten.
Parijs 1888, de stad leeft en in de kunstenaarswereld ontstaan nieuwe manieren om hun bestaan te uiten. Er wordt gedacht aan een collectief. Vincent weet het nog niet, zijn broer Theo (Rupert Friend) is er ook nog niet van overtuigd. Zelfs de beroemde Franse schilder Paul Gauguin (Oscar Isaac) gelooft er al helemaal niet in. Hij komt met hem in aanraking en zal los moeten komen van Parijs. Hij gaat erop uit. Even weg uit de hectische en drukke stad. Uiteindelijk komt hij in het zuiden van Frankrijk. Hier gaat hij met hulp van zijn broer aan het werk. 
 
Close-ups
Zijn werk ‘At Eternity’s Gate’, de zonnebloemen en diverse landschapsschilderijen komen uit deze periode van zijn leven. Ook al is het nogal een vrije interpretatie van Vincents leven, een deel ervan is wel gebeurd. Schnabel heeft het verhaal zeer indrukwekkend vertelt. Waarbij je als kijker echt op de huid van de personages zit. Veel close-ups zorgen ervoor dat je dit verhaal intens beleefd en bijna voelt hoe Vincent in deze tijd geleefd heeft. Maar ook hoe zijn gedachte soms de vrije loop met hem namen en de negatieve kant van deze grote kunstenaar zijn gesteldheid overnam. Bij sommige scenes lijkt het ook net alsof je door een schilderij van hem loopt. Felle pastelkleuren nemen vullen het beeld.
 
Willem Dafoe staat op als de ware van Gogh, niet alleen zijn spel, maar zijn totale voorkomen laat Vincent tot leven komen. Een knap stukje acteerwerk van een grote kunstenaar. Hij heeft hier niet voor niets een Oscarnominaties voor gekregen. Oscar Isaac speelt ook met veel overtuiging en zorgt samen met Dafoe voor interessante scenes. We zien zelfs nog even acteurs Mads Mikkelsen en Mathieu Amalric voorbijkomen. Een sterke cast dat ook resulteert in een sterke film. Waarbij het kleurenpallet van Vincent echt tot leven komt. Ga het zien. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s.


Blu-ray

27/08/2019

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.