Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

20/10/2019

Vox Lux

We zien een high school in 1999 in Amerika. Muziekles, de jonge Celeste (Raffey Cassidy) is met haar medestudenten in het leslokaal. Alleen wanneer Cullen Active (Logan Riley Bruner) binnenloopt en zichzelf voorstelt, denkt iedereen wat is hier aan de hand. Met geen enkele aarzeling trekt hij een wapen en schiet de docent dood. Daarna worden de andere studenten in een hoek gezet, waaronder Frances. Zij wil hem nog overtuigen om niet door te gaan met deze geweldpleging. “Laten we samen gaan bidden” zegt ze, waarna hij om zich heen begint te schieten en er een stilte valt. We zien het turbulente leven van Celeste in de periode van 1999-2017.
Met heel veel geluk is Celeste door het oog van de naald gekropen. Ze heeft deze dag overleeft. Ze draagt een liedje op ter nagedachtenis aan de overledenen. Het nummer wordt door de media opgepikt en zo begint de carrière van Celeste als zangeres en performer. Samen met haar zus Eleanor (Stacy Martin), die de liedjes schrijft, gaan ze deze doldwaze reis beginnen en zal hun leven niet meer het zelfde zijn. Helaas heeft dit leven ook een keerzijde en dat zal ze zeker tot bepaalde keuzes laten komen. Dit leven zal haar vormen, geluk en ongeluk brengen.

Popster
We zien hoe Natalie Portman in de huid van een popster stapt. Die een groot litteken heeft van die ene dramatische dag op school. Ze weet deze personage veel energie en gevoel te geven. Ze speelt dit net zo goed als de actrice die de jonge versie van Francis speelt, met veel overgave en realiteit. Beiden laten zien hoe je kan overleven na een aanslag op je leven. Acteur Jude Law zorgt voor goed spel en is een goede tegenpool voor zowel de jonge als de volwassen Frances. Dit leveren sterke en interessante scenes op. Ook Stacy Martin die de zus speelt is zeker niet slecht.

Regisseur Brady Corbet heeft dit verhaal vertelt aan de hand van wargebeurde feiten. Hierdoor ontstaat er een fictief verhaal met een duidelijke boodschap. Mensen kunnen sterker worden nadat ze iets heftigs hebben meegemaakt. Ze krijgen betekenis en willen dat overdragen op anderen. Roem en faam heeft een keerzijde, dat laat hij ook zien. Hierdoor ontstaat er een film dat vanaf het begin boeit en de kijker medelijden krijgt met de hoofdpersonage.

Een origineel detail is dat de begin titels die van beneden naar boven lopen de cast en een deel van de crew laten zien en aan het eind van de film de aftiteling verder gaat, waar deze in het begin gestopt was. Daarnaast is het verhaal met veel zorg in beeld gebracht en geven ze aan het eind nog een miniconcert weg. Vox Lux is al met al een goede film met een sterke cast. Helaas bevat de Blu-ray geen extra’s.


Blu-ray

02/10/2019

The Searchers

Breedbeeld 16:9

DTS-HD Master Audio 5.1 Engels, Frans

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.