Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

19/01/2021

'Het was en is een groot avontuur'

'Het was en is een groot avontuur'

In gesprek met Naren Shankar, Ty Franck en Daniel Abraham

In gesprek met Naren Shankar, Ty Franck en Daniel Abraham
Het vijfde seizoen van de sciencefiction serie The Expanse is nu te zien op Amazon Prime. Filmorama.nl sprak in verband met deze release met de schrijvers en bedenkers Ty Frank en Daniel Abraham en producent Naren Shankar. Lees hier het interview met de heren.


Hoe ontstond het verhaal?
Daniel: Ty had alles al uitgewerkt en ik als schrijver wist hoe ik het kon vertalen in een boekenreeks.
Ty: Het was bedoelt als videogame en geen serie, toen dat idee flopte ging ik het samen met Daniel uitwerken en dat werd een succes.
 
Hoe is het om deze ‘space-opera’ tot een tv-serie te maken?
Daniel: Het was en is echt een groot avontuur voor mij en Ty.
 
De beelden en shots zien er eg goed uit, maar ook het drama is heerlijk, hoe ontstaat dat?
Daniel: Ik ben altijd fan geweest in het het schrijven van een groot schouwspel en ook het menselijke drama. Om ze tegenover elkaar te zetten en in elkaar laten samensmelten. Dat is heel goed gelukt. 
 
Naren: Ik hou van de schrijfstijl van Ty en Daniel en hoe zij de balans in het verhaal weten vast te pakken. En als het dan samenvalt ziet het er fantastisch uit. Dat maakt The Expanse zo uniek.
 
Wat is de boodschap in dit seizoen?
Naren: Je reset je cel, mensen die het moeilijk hebben met hun geesten uit het verleden. Elke verhaallijn bevat deze boodschap.
Daniel: Er zitten ook boodschappen in die terugkomen uit vorige seizoenen, met een rauw randje. Zoals Amos en Clarissa die het hebben over bepaalde dingen waarmee zij zitten in hun wereld. Met name de ‘Innerplanets’ over hun stam. 
Dit zijn dan meer aspecten uit de maatschappij.
 
Daniel Abraham
 
We zien meer terrorisme, was dat ook het vertrekpunt in dit seizoen?
Ty: Kijk een terrorist en een vrijheidsstrijder is een beetje hetzelfde in het verhaal. Als je een vriend bent van de ‘Outerplanets’ dan zie je Holden niet als een vijand, maar als je in de ‘Innerplanets’ zit dan kan dat wel zo zijn. 
Naren: De Belter-tattoos waren eerst underdogs en nu krijgen zij meer de ruimte om echt grof en brutaal tegen de ‘Innerplanets’ te zijn.
Daniel: Ik hoop dat de ondertitel van het verhaal wel duidelijk zal zijn. Je moet als kijker wel de eerdere seizoenen gezien hebben anders wordt je er zo ingegooid en kan dat wel verwarrend zijn.
 
De personages zijn niet alleen onschuldig, maar ook schuldig, was dat de bedoeling?
Ty: Je krijgt meestal de vraag wie goed is en wie kwaad, wie is de schurk? Wij zien dat niet zo. Je hebt nu eenmaal goed en slecht in elke cultuur en zo hebben wij dit in het verhaal geschreven, want zo is het nu eenmaal. Ook al verschuiven deze zaken soms wel tussen de mensen.
Daniel: Onze fans juichen ook voor deze onderwerpen en we laten dat realistisch zien. 
 
Er is nu meer geweld te zien, waarom?
Daniel: In het vierde seizoen was er al veel schoonheid en mooie dingen. Nu willen we juist laten zien wat er allemaal thuis gebeurt. Daarvan wilde we twee kanten laten zien en dit is de andere kant van dat verhaal. 
Ty: Er zijn zoveel scifi-series die dat soort dingen al laten zien. Dat is niet wat wij willen vertellen, maar juist de mensen die wonen op de planeten en wat zij doen en hoe zij leven. 
Naren: Je ziet zoveel dingen die het solar-systeem binnen vliegen en dat dan weer samenvalt. Dat maakt het fascinerend om te vertellen.
 
Zou het moeilijk worden om na het zesde seizoen te eindigen?
Daniel: Na elk derde deel is er een ‘eind’ geschreven. Dus is er altijd wel iets van een pauze of eind na het zesde deel, maar we weten gewoon niet wat daarna komt. Er zijn nog drie boeken die daarop volgen, dus we zien het wel. En ook wat de wens van de studio is.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.