10 april 1952

10 april 1952

Kazan verlinkt collega's

Kazan verlinkt collega's
25/09/2007
n een nieuwe ronde van onderzoek door het HUAC (House Committee on Un-American Activities) naar vermeende communistische sympathieën onder Hollywood-medewerkers werd regisseur Elia Kazan op 10 april 1952 gehoord door het comité. Kazan gaf eerlijk toe dat hij in het verleden kort lid was geweest van de communistische partij. Deze eerlijke bekenning – en het feit dat hij al lang uit de partij was – was voor het HUAC echter niet genoeg; Kazan moest namen noemen om zijn eigen carrière veilig te stellen. Onder deze druk gaf Kazan belastende verklaringen over vrienden en bekenden.
Elia KazanDat dit "verlinken" niet bij iedereen in goede aarde viel bleek nog in 1999 toen Kazan een Honorary Award kreeg tijdens de Oscar-uitreiking. Toen de regisseur het podium beklom om de prijs in ontvangst te nemen, bleef een aanzienlijk deel van het publiek zitten, terwijl de rest van de zaal een staande ovatie gaf. Acteurs Ed Harris en Nick Nolte bleven met de armen over elkaar zitten en Steven Spielberg klapte beschaafd vanaf zijn stoel. Een enkeling ging een stapje verder; Abraham Polonsky verklaarde zelfs in een interview met Entertainment Weekly dat hij hoopte dat Kazan werd neergeschoten tijdens de prijsuitreiking.

Hier ziet u de pijnlijke prijsuitreiking. (Skip naar 1.30 voor de politieke statements van Harrison Ford en Clint Eastwood.)

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.