Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
17/09/2023

Asteroid City

In de nieuwe film Asteroid City van regisseur en scenarioschrijver Wes Anderson zien we wederom een unieke film van de hand van deze bijzondere en eigentijdse filmmaker. Een aantal bekende acteurs die al eerder met Andersen hebben samengewerkt spelen een grote rol in dit verhaal. Alles wordt aan elkaar gepraat door de gastheer (Brain Cranston) die elke keer de scene kort inleid zodat wij als kijker alvast op de hoogte zijn op hetgeen dat komen gaat. Deze keer zien een verhaal dat vertelt wordt als een toneelstuk in een theater. Hierin staat het Amerikaanse stadje Asteroid City centraal en speelt zich af in 1955. Iets van vijfhonderd jaar geleden is hier een astroïde ingeslagen en dat trekt op de dag van vandaag nog veel bekijks. 
Hier is dan ook een speciale ‘space expo’ conventie opgezet. Jonge ‘ruimtekadetten’ kunnen hier hun lol op met het uitvinden van bijzondere dingen die gebruikt kunnen worden in de ruimte of om buitenaardse wezen te bestrijden. Er is dan ook een jaarlijkse bijeenkomst waar jongen knappe koppen een wetenschapswedstrijd met elkaar aan gaan. Een aantal passanten zijn hier ook bij aanwezig, waaronder de familie Steenbeck die op doorreis zijn naar opa Stanley Zak (Tom Hanks). 
 
Pech
Echter krijgen zij pech en zal de auto niet gemaakt kunnen worden. Opa zal dan ook naar dit stadje toe moeten komen om ze op te pikken. De fameuze en aantrekkelijke actrice Midge Campbell (Scarlett Johansson) is ook aanwezig om haar slimme zoon aan te moedigen. Verder is er nog een school aanwezig en zal de stad nog onverwachts bezoek krijgen.
 
De makers hebben met deze film weer een echt origineel verhaal vertelt waarin veel gebeurt. Als kijker maak je kennis met de personages die elk uniek zijn en een eigen verhaal hebben. De plek heeft iedereen gemeen met elkaar, waar zo nu en dan een politiewagen schietend doorheen rijdt achter bandieten aan. Er is nog een opgang naar een brug die niet afgemaakt is en een knus motel met kamers als vakantiehuizen en wordt gerund door Steve Carell. Eentje is helaas afgebrand en daarvoor in de plaats kan de gast in een tent verblijven. Allemaal details en bijzondere dingen die alleen Wes Anderson zou kunnen verzinnen. 
 
Kleur
Daarnaast kom je ook nog buiten het decor en zie je het toneel, daarin zit je dan eigenlijk in het schrijfproces van het verhaal. Andersen heeft deze twee werelden dan ook afgewisseld in zwart-wit, beeld 4:3, op het toneel en kleur, beeld 16:9, als het acteerspel weer wordt vervolgd. Ook weer een echt originele manier om het verhaal te vertellen en je als kijker scherp blijft. Er wordt ook nog een belangrijke boodschap overgebracht ‘You can’t wake up, if you don’t fall a sleep’, wat als kernboodschap had dat je moet blijven dromen.
 
En er zit weer een sterrencast in deze film, deze keer is acteur Tom Hanks toegevoegd in het rijtje. En hij speelt erg goed en overtuigend.  Jason Swartzmann, die de hoofdrol Augie Steenbeck speelt, laat zien dat hij zowel tegenover Tom Hanks als Scarlett Johansson de scene sterk neer zet. Hij staat z’n mannetje. Acteur Brian Cranston die het geheel aan elkaar praat speelt goed, zoals we gewend van hem zijn. Acteurs Edward Norton en Willem Dafoe hebben samen een erg sterke scene als twee schrijvers. En de jonge cast speelt ook erg overtuigend. Elke acteur voegt iets toe aan het verhaal op zijn eigen manier. 
 
Schilderij
Dit alles wordt visueel en ook in de soundtrack mooi omlijst als een levendig schilderij. Asteroid City is wederom een zeer geslaagde Wes Anderson film. Ga het zien! Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen en het maken van bepaalde scenes.


Blu-ray

13/09/2023

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.