Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
21/12/2023

Blue Beetle

In de spannende superheldenfilm Blue Beetle van DC Comics van regisseur Angel Manuel Soto zien we een nieuwe superheld tot leven komen. Jaime Reyes (Xolo Mariduena) is een gewone jonge man die in Amerika afgestudeerd rechtenstudent is. Hij komt aan in Mexico, Palmera City, waar zijn familie hem van het vliegtuig komt ophalen. De stad wordt met name gestuurd door een groot hightech bedrijf Kord Industries Dat onder leiding van Victoria Kord (Susan Sarandon) wordt aangestuurd. Ze is heel wat van plan, want met haar ontdekking, de Scarabee, zal ze een compleet leger kunnen bouwen en om de wereld te domineren.
Dit zal op een of andere manier gestopt moeten worden. Haar nicht, Jenny (Bruna Marquezine), de dochter van haar verdwenen broer heeft daar andere gedachte over. Zij zal dan ook de Scarabee willen wegnemen van haar tante om zo een stokje te steken voor deze plannen. Alleen weet ze even niet waar ze dit bijzondere wezen zal moeten verstoppen. Dan ontmoet ze Jaime in het hotel waar hij en zijn zus Milagro (Belissa Escobedo) werken.
 
Er ontstaat wat onenigheid tussen Victoria en Jenny waardoor Jaime ertussen komt en dit zijn baan kost. Dit zal een goede kans zijn om hem te gebruiken als bewaarder van de Scarabee. Maar kan hij hier van afblijven? Zijn familie in ieder geval niet en dat zal grote gevolgen hebben voor Jaime zijn leven.  
 
Slechterik
De opbouw van de film gaat voor een actieheldenverhaal vrij rustig. Als kijker maak je eerst kennis met de hoofdpersonage Jaime gespeeld door Xolo Mariduena. Hij brengt zijn rol met veel overtuiging, maar had in het begin nog geen echte diepgang of sterke dialogen. Naar mate het verhaal vordert begint hij zich van zijn betere kant te laten zien en wordt het amusant en vermakelijk. 
 
Helemaal als hij transformeert in een superheld en samenwerkt met de Scarabee Khadji-Da. Dat heb je vaak met DC comics, de type actieheld wordt dan geleidelijk geïntroduceerd. Dat geldt ook voor de tegenpartij. Actrice Susan Sarandon voelt zich in deze rol dan ook erg op haar plaats. Ze gaat inmiddels al heel wat jaren mee en geeft zichzelf nu helemaal over aan het spelen van een slechterik. Dat staat haar overigens erg goed. 
 
De bijrollen worden netjes gebracht, waarbij acteur George Lopez uit het oog springt. Hij speelt Rudy, de oom van Jaime en is helemaal gek op zijn pick-up truck. En o-wee als er wat mee gebeurt dan gilt hij de buurt bij elkaar. Hij is een nieuwkomer in deze branche en steelt de show met zijn grappige voorkomen en oneliners. Actrice Adriana Barraza neemt haar rol als oma van de familie serieus. Ze staat op de achtergrond maar weet op de juiste momenten de kijker naar zich toe te trekken. En de tegenspeler van Xolo, acteur Raoul Max Trujillo staat als een huis. Hij hoeft alleen maar om zich heen te slaan of te schieten en je zit meteen recht op in je stoel. 
 
Heldendaden
Blue Beetle is dan ook een actieheldenfilm die mooi gemaakt is, maar er had iets meer pit in mogen zitten. Het is als het ware een kleine broer van Deadpool, waarbij de humor, familie en lief zijn voor elkaar boven de heldendaden ligt. Er worden wel behoorlijke klappen uit gedeeld zo links en rechts. Maar in het algemeen blijft het een vrolijke, brave film. Het is wel goed dat er eens een nieuwe lichting acteurs te zien zijn. En een actieheld wordt verfilmd die nog niet eerder op het witte doek gezien is. De visuele effecten maken het zeker goed, want die zien er heel goed en realistisch uit. De energie die uit de blauwe kever komt spat gewoon van je scherm. 
 
Als je fan bent van superhelden en je eens wat anders wil zien dan Superman, Spiderman of Batman, dan is dit zeker wel de moeite waard om in de kerstvakantie te zien of aan iemand cadeau doen. Veel kijkplezier!
Naast de film bevat de Blu-ray ook nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, het ontstaan van het verhaal, de visuele effecten, interviews en nog veel meer.


Blu-ray

13/12/2023

Warner Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Atoms en Dolby Digital Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.