Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
12/01/2022

De Veroordeling

Op 23 september 1999 werd de weduwe Wittenburg vermoord in haar woning. De dader werd al snel aangewezen, namelijk haar boekhouder Ernest Louwes (Mark Kraan). Hij zag zichzelf als onschuldige. Journalist Bas Haan (Fedja van Huet) van het bekende programma Netwerk ging zijn mogelijke onschuld verder onderzoeken en daarmee werd dit een lang slepend proces en ging de boeken in als de Deventer moordzaak. Regisseur Sander Burger heeft dit proces en de toedracht in beeld gebracht in De Veroordeling. Gebaseerd op het boek De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld van Bas Haan en ware feiten.
Onderzoeksjournalist Bas Haan heeft twijfels bij het verkrijgen van de bewijzen richting verdachte Ernest Louwes. Door het Openbaar Ministerie en de rapporten van de politie kloppen een aantal zaken niet. Door dit onderzoek heeft de rechtbank geconcludeerd dat dit inderdaad niet juist is gedaan en dient de verdachte vrij te komen vanwege justitiële dwaling. En speelt direct de vraag op wie de moord dan gepleegd heeft. De andere bekende van de weduwe ‘de klusjesman’ Michael de Jong (Yorick van Wageningen) krijgt nu alle aandacht. Dat wordt nogmaals aangezwengeld door Maurice de Hond. Het leven van Michael en zijn vrouw komt nu volledig op z’n kop te staan met alle gevolgen van dien.
 
Talkshows
Door deze film wordt een goede inkijk gegeven hoe dit proces heeft gelopen, waar misstanden zijn geweest en hoe levens een andere wending hebben gekregen. Sander Burger heeft op een realistische manier het verhaal verteld, waarbij fictie en non-fictie met elkaar in aanraking komen. Echte nieuwsbeelden en interviews in talkshows zijn hierin opgenomen. We krijgen zelfs de moord op Pim Fortuijn nog even te zien. En als kijker loop je mee op de redactie en achter de schermen van een nieuwsprogramma. Erg interessant.
 
We zien subliem acteerspel van Fedja van Huet die in de huid van Bas Haan is gekropen. Hij speelt dit erg goed. Niet alleen in de dialoog is hij erg sterk, maar ook zijn lichaamstaal spreekt boekdelen. Mark Kraan en Yorick van Wageningen gooien ook hoe ogen. Als slachtofferrol bijten zij goed van zich af en zien we hoe beide acteurs hun personage de juiste gestalte geven. Het is bijzonder om Yorick weer eens in een Nederlandse film te zien spelen. 
 
Spanningsboog
Al met al is De Veroordeling een erg goede Nederlandse film die een duidelijke kop en staart heeft. Waarin een goede spanningsboog zit en de feiten als feiten getoond worden. Een eervol naslagwerk voor de mensen die onterecht beschuldigd zijn geweest en wat er allemaal achter de schermen gespeeld heeft. Een terechte winnaar van een Gouden Kalf voor onder andere Beste Film. Ga dit zien! Naast de film bevat de DVD helaas geen extra’s.


DVD

12/01/2022

September Film

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Nederlands

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.