Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

22/08/2012

Hit and Run

Hit and Run is een vriendenfilm. Komiek en acteur Dax Shepard, die de film ook schreef en regisseerde (dat laatste samen met David Palmer), speelt in de film de hoofdrol; zijn vriendin wordt gespeeld door Kristen Bell, met wie Shepard in realiteit verloofd is; en ook de rest van de cast (met onder meer Tom Arnold en Bradley Cooper) bestaat veelal uit vrienden van Shepard. Of je dat van tevoren weet of niet, je voelt het, want vriendenfilms hebben vrijwel altijd dezelfde pluspunten. En dezelfde valkuilen.De film vangt aan als de vriendin van Charlie een droombaan krijgt aangeboden. Maar de baan is in Los Angeles en hij mag niet buiten de stadsgrenzen komen. Hij zit namelijk, onder de schuilnaam Charlie Bronson, in een getuigenbeschermingsprogramma. Als Charlie op de valreep toch besluit haar te brengen, in zijn zwarte Lincoln Continental, ontstaat er een kat-en-muisspel tussen hen, de ex van zijn vriendin, de federale maar vooral erg klunzige agent die Charlie in de gaten moet houden (Arnold) en wat louche figuren uit het verleden van Charlie.

Wat direct opvalt is het plezier dat van de film afstraalt (en waaruit blijkt dat het een vriendenfilm is) en de zelfrelativering en ironie waarmee dat gepaard gaat. Van de naam Charlie Bronson tot een totaal absurde scène in een supermarkt waarin bankovervaller Alex (Cooper) een drie koppen grotere neger de les leest over hondenvoer: uit alles blijkt dat de makers zichzelf niet al te serieus nemen. Wat niet betekent dat de film niet zorgvuldig is gemaakt. Vooral de achtervolgingsscènes, inclusief slow motions, rokende banden en donuts, zijn vakkundig gefilmd.

Het grote gevaar van vriendenfilms is meligheid. Iedereen weet dat je met je vrienden in een café om dingen lacht die bij navertelling totaal niet grappig zijn. Het ‘je had erbij moeten zijn'-fenomeen. Dat ligt bij vriendenfilms altijd op de loer en ook Hit and Run scheert er soms akelig dicht langs. Maar op wat uitglijders na blijft de humor, ondanks soms ontzettend flauw en fout, genoeg aanstekelijk.

Hit and Run is geen film die een grote indruk zal achterlaten, maar dat pretenderen de makers ook niet. Wel is het een film die met zorg en enthousiasme is gemaakt en op momenten prettig tegendraads is. Een prima film dus voor een leuke avond met je vrienden.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.