Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

27/09/2013

Hoe Duur was de Suiker

De Nederlandse regisseur Jean van de Velde (LekDe Kleine Blonde Dood) laat met de film Hoe Duur was de Suiker de slavernij in Suriname zien. De hoofdrollen zijn voor de jonge actrices Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing. Zij nemen je mee naar het jaar 1747. De één een welvarende blanke jonge vrouw en de ander een slavin van haar familie. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Cynthia McLeod.Suikercultuur
De titel is herleid uit de suikercultuur op de Nederlandse kolonie Suriname en speelt zich af tijdens de Boni-oorlogen. In deze bedrukkende tijd lijdt Sarith (Gaite Jansen) samen met haar zus Elza (Anna Raadsveld) en hun ouders een rustig bestaan op een suikerplantage. Er hangt liefde in de lucht en al snel trouwt haar zus met Rutger (Yannick van de Velde).

Sarith is verliefd op Nathan (Benja Bruijning), maar die geeft zijn hart aan iemand anders. Nu staat ze met legen handen en kan dat niet hebben. Vanaf dat moment wordt haar band met haar slavin Mini-Mini (Yootha Wong-Loi-Sing) steeds sterker. Samen gaan ze op zoek naar liefde. In tijden van oorlog en onderdrukking gaat dit moeizaam en zullen de jonge vrouwen voor moeilijke keuzes komen te staan.

150 jaar
Jean van de Velde heeft met Hoe Duur was de Suiker een stukje uit onze vaderlandse cultuurgeschiedenis in beeld weten te brengen. Waarom juist nu? Het is namelijk dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarnaast liep van de Velde al enige tijd rond met het idee om de gelijknamige roman van Cynthia McLeod te verfilmen, het script was al geschreven, alleen het duurde enige tijd om een producent te vinden.

Met veel overgave laat Jansen zich van haar beste kant zien. Ze schaamt zich nergens voor en de camera laat veel van haar zien. Yootha Wong-Loi-Sing debuteert in deze film en zet een prima rol neer. Benja Bruijning en Kees Boot zorgen voor een aardige bijdrage, maar blinken niet uit. Ze spelen braaf hun rol, maar het is niet verrassend. Yannick van de Velde (de zoon van) weet voldoende bagage aan zijn karakter mee te geven, waardoor er interessante scènes ontstaan tussen hem en Anna Raadsveld (Timboektoe). Zij speelt de emotionele Elza met veel overtuiging, maar soms iets te overdreven.

Elementen
De dialogen bevatten niet veel spannends en de muziek benadrukt op de juiste momenten hoe treurig of spannend de scène wordt. De kostuums en locaties zien er goed uit, alleen hadden er wel iets meer kleurscheuren mogen zijn. Het is iets te netjes. Het had allemaal wat vlotter gemogen, waardoor het verhaal meer kracht had kunnen krijgen. Hoe Duur was de Suiker geeft wel een beter beeld hoe de Surinaamse bevolking werd onderdrukt en uitgebuit door de Nederlanders. En waar beide bevolkingsgroepen uitgediept worden.

Plaats uw reactie

arachni_name op 07/08/2017

1"'`--
NYC NY Commercial moving companies op 22/09/2021

Every thing is quite open up with a specific clarification of the problems. It had been definitely informative. Your web site is incredibly practical. Thanks for sharing!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.