Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

07/09/2011

Klassiekers in het groooht

Klassiekers in het groooht
20 oktober 2011 t/m
Muziek uit 1980 op de radio? Je hoeft niet lang te zoeken. Mode uit de jaren ’70? Volledig verantwoord op de catwalks. Herhalingen op tv? De hele dag door. Dat er niets mis is met goeie dingen uit het verleden weten we allemaal. Sterker nog, ik ken een supermarkt die nog zonder moeite leverworst uit 2010 verkoopt, maar dat terzijde.

Vreemd genoeg is het nostalgisch verlangen van de mens nog niet doorgedrongen tot de bioscopen. Wie een klassieker wil zien, is aangewezen op eenmalige retrospectieven of klassiekeravonden in de filmtheaters. Of op dvd’s natuurlijk, maar het maakt niet uit hoe dik je homecinemaset precies is, het is toch niet hetzelfde als de bioscoopervaring. iTunes is ook niet helemaal hetzelfde als een live-concert, zeg maar. Dus terwijl jaren ’80-feestjes volle zalen trekken en “retro” het nieuwe “modern” is, liggen er stapels originele bioscoopfilms te verstoffen en te wachten tot ze verplaatst worden naar een ander archief om een andere smaak stof te proeven.

Bij EYE Film (het voormalige Filmmuseum, maar dat wist u) hebben ze de onbeschrijfelijke waanzin hier nu ook van ingezien en dus hebben ze een mooi plan bedacht: binnenkort wordt een aantal Hollywood-klassiekers weer met een redelijke oplage het land in geworpen. Raiders of the Lost Ark, The Godfather en The Wizard of Oz zijn vanaf respectievelijk 20 oktober, 10 november en 1 december in ruim veertig bioscopen te aanschouwen. Voor optimaal kijkgenot zijn de films nog even opgepoetst en ze worden digitaal aangeboden.

Ik zou niet weten waarom, maar mocht u niet enthousiast worden van deze drie titels, dan niet getreurd. Dit mooie initiatief gaat in 2012 een vervolg krijgen, hoewel meer titels nog niet bekend zijn. En we zouden EYE Film natuurlijk absoluut niet willen beïnvloeden.

Doen we alvast wat nooohstalgische vooohrproefjes:
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.