Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
04/05/2021

Murderous Trance

In de spannende psychologische thriller Murderous Trance van regisseur Arto Halonen zien we hoe rechercheur Anders Olson (Pilou Asbaek) een onderzoek moet leiden naar een bankoverval in Kopenhagen, waarbij twee bankmedewerkers vermoord werden en de dader Palle Hardrup gepakt werd. Alleen hij  beweert dat hij dit alleen heeft gedaan. Echter blijkt het dat Palle in een trance zat wanneer hij de overval en moord pleegde. Voor Olson wordt het hierdoor een flinke klus om erachter te komen wie hem in deze trance heeft gebracht. Dit verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis.
Olson en zijn assistent Petersen (Johannes Lassen) hebben nog wat werk te verrichten. De politiechef Thuessen (Christopher Fulford) wil namelijk weten waar het geld gebleven is dat Hardrup gestolen heeft. Alleen als hij te horen krijgt dat er mogelijk hypnose is gebruikt om deze overval te plegen geloofd hij er niets van. Dan komt de gewiekste Bjorn Schouw Nielsen (Josh Lucas) om de hoek kijken. Die samen met Hardrup een cel hebben gedeeld. Beiden waren berecht in het helpen van de Duitse bezetter tijdens de oorlog. Olson vertrouwd hem niet en zet alles op alles om de waarheid boven tafel te brengen. Hij doet een beroep op Dr. Dabrowski (Rade Serbedzija), een Poolse hypnotiseur, die hem zal helpen om de zaak op te lossen.
 
Fins
Deze film is best bijzonder, helemaal vanwege het feit dat dit ook nog eens echt gebeurt is. Regisseur Arto Halonen die ook het script geschreven heeft, laat de kijker meekijken in het onderzoek naar deze bijzondere manier van hypnose. Waarbij veel zorg besteed is aan het verhaal, de sfeer, decors en oog voor details. Je wordt echt in het verhaal gezogen en kijkt over de schouders van Olson mee. Alleen het is jammer dat de bijna complete Finse cast geen woord Fins spreekt tijdens de film. Alles is in het Engels. Dat is jammer, want dan had het verhaal nog meer eigen geweest. Het speelt zich tenslotte af in Kopenhagen. 
 
De cast die te zien zijn in deze film zijn wel erg goed. Ze spelen elk prima hun rol en met name de acteurs Pilou Asbaek en Josh Lucas gooien hoge ogen. Samen maken ze de scenes interessant en dynamisch. En het wordt helemaal mooi als actrice Sara Soulie met hun te zien is. Zij speelt de vrouw van Asbaek en doet dat erg goed. Niet alleen laat ze haar fragile kant zien, maar ook als verleidster en vurige dame. Het drietal maakt de film aangevuld met acteur Rade Serbedzija compleet. En helemaal als het nog waargebeurd is ook. Iemand zover in trance krijgen dat die een bank overvalt en ook nog een moord begaat. Bizarre hoe het menselijk brein dit kan toestaan. Ga deze film gewoon zien en ervaar het zelf. Naast de film bevat de DVD helaas geen extra’s.


DVD

27/04/2021

Just Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.