Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
14/08/2019

The Little Comrade

Estland, begin jaren vijftig, we zien de 6-jarige Leelo Tungal (Helena Maria Reisner) opgroeien als kleine meid in een verscheurd land die onder druk staat van de Sovjet Unie. NKVD-inspecteur Feliks, een oud studiegenoot van Helmes, haar moeder, komt op een dag langs om het huis te inspecteren als blijkt dat er dingen gevonden worden die tegen het Sovjet regime zijn. Helmes wordt beschuldigd van verraad. Ze wordt meegenomen door Russische soldaten. Vanaf nu zal Leelo met haar vader Feliks samen moeten leven. The Little Comradeis gebaseerd op twee biografieën van Leelo Tungal, ‘Comrade Kid and the Grown-ups’ en ‘Velvet and Swadust’.
Haar moeder vraagt aan Leelo net voordat ze weggaat om braaf te zijn en naar Feliks (Tambet Tuisk) luistert totdat ze terug is. Ze zal haar uiterste best doen om braaf te zijn. De familie van Helmes (Eva Klemets) krijgt op de verjaardag van opa, de vader van Feliks, te horen dat ze opgepakt is. De Essen moeten gelukkig zijn dat ze leven, maar door de druk van de Russen, is dat soms wel lastig. De jonge Essen worden ook wel Pioniers genoemd en staan aan de kant van de Russen. Zonder dat ze het eigenlijk weten. Leelo wil hier ook bij horen, maar Feliks vind dat niet een goed idee. Hij heeft immers voor de Russen gevochten in de oorlog, maar zijn hart ligt in Estland. 
 
Volk
Voor Leelo zal dit een moeilijke periode in haar leven zijn om een lange tijd zonder moeder te zijn. om zich heen ziet ze veel droevigheid, maar ook blijdschap. Dit deel uit haar jonge leven heeft regisseuse Moonika Siimets met veel zorgvuldigheid realistisch in beeld gebracht. Dit drama dat eens door de bril van een jong meisjes vertelt is gerijpt de kijker. Je voelt mee met het volk dat het moeilijk had in die tijd. Waarbij een vader zijn vrouw mist en een dochter die niet berijpt, waarom dit allemaal gebeurt. Op een mooie en ontroerde wijze is dit verhaal vertelt. Met een sterke cast en een mooie ingetogen soundtrack.
 
De jonge actrice Helena Maria Reisner speelt de sterren van de hemel en geeft haar personage voldoende bagage mee. Niet alleen in de dialogen ontstaan sterke scenes, haar lichamelijke aanwezigheid laat een indrukwekkende acteerprestatie achter. De overige castleden zorgen voor goed spel en geven het verhaal de juiste diepgang die het nodig heeft. Dit is een echt drama dat niet verveelt. Je meesleurt in de ellende van die tijd en zet zo nu en dan een glimlach op je gezicht. 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.