Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
22/03/2021

The Tobacconist

Met The Tobacconist (Der Trafikant) heeft de Oostenrijkse regisseur en scenarist Nikolaus Leytner de gelijknamige roman van schrijver Robert Seethaler verfilmd. In dit fictieve verhaal zien we hoe de jonge Franz Huchel (Simon Morze) zijn vader verliest en door zijn moeder naar Wenen wordt gestuurd om daar te gaan werken bij sigarenboer Otto Trsnjek (Johannes Krisch), een oude bekende van zijn moeder. Hier zal hij een nieuw leven gaan opbouwen en nieuwe mensen leren kennen. Niet alleen de liefde zal hij gaan ervaren, maar hij maakt ook kennis met de beroemde Professor Sigmund Freud (Bruno Ganz) die aan het eind van de jaren ’30 in Wenen woonde. 
In de nacht heeft Franz rare dromen en zal graag willen weten wat dit betekend. En hoe hij de aantrekkelijke Anezka (Emma Drogunova) het hof kan maken. Hij vraagt aan Professor Freud om hem hiermee te helpen. De Professor brengt hem wijsheid en leert Franz hoe hij bepaalde zaken kan aanpakken. Alleen wanneer de oorlog en Hitler Wenen binnenvalt zal er veel gaan veranderen in zijn leven. Hij staat net als Otto anders in het leven dan de rechtse Ween die Hitler een warm hart toedragen. Dit zal ervoor zorgen dat de wereld om hen heen zal veranderen en dat het grote gevolgen zal hebben met alle gevaren van dien.
 
Heerlijk spel
De makers hebben met deze film een bijzonder verhaal weten te vangen in beeld. De hoofdpersonage Franz wordt op sublieme manier gespeeld door acteur Simon Morze. Hij speelt met overtuiging en beheerst zowel zijn lichaamstaal als de mondelinge dialoog erg goed. De scenes die hij heeft met Johannes Krisch zorgt voor een interessant schouwspel tussen de pupil en de meester. Daar tussendoor flaneert Bruno Ganz als geen ander. Hij geeft de oud geleerde Sigmund Freud de juiste gestalte en laat hem zien als een gewone oude man. Heerlijk spel van Ganz. 
 
Regisseur Mikolaus Leytner laat met deze film zien wat het regisseursvak echt in houdt. Waarbij niet alleen de voorgrond belangrijk is, maar waar de achtergrond net zo veel waarde heeft. De figuranten leveren ook een goede bijdrage en vullen de kleine dingen aan op het juiste moment. Dit geldt ook voor de dieren en insecten in het verhaal. Die zorgen voor mooie overgangen in de scenes. Het totale plaatje klopt gewoon en dit kon zomaar echt gebeurt zijn. Waarbij het leven in de breedste zin van het woord in beeld wordt gebracht. Daarnaast zien de visualisaties er ook erg goed uit. Het is een arthouse film van hoge klasse die echt gezien moet worden. Heel veel kijkplezier. Naast de film bevat de DVD helaas geen extra’s.


DVD

23/03/2021

Just Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Duits

Nederlands, Engels

Plaats uw reactie

unrxNyMPGLlbv op 29/04/2021

mrlbdZxcCQ
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.