Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

04/09/2008
In deze rubriek gaan we op zoek naar verdwenen filmhelden van vroeger. Mensen die ooit straalden in de spotlights van de roem, maar van wie we na hun succes nooit meer iets gehoord hebben. Sommigen zijn een roemloze dood gestorven; anderen struinen zonder herkend te worden langs casting bureaus. Wellicht uit het oog, maar voor ons nimmer uit het hart. De grote vraag die wij ons dan ook stellen: wat is er met deze heren en dames gebeurd?


... Macaulay Culkin

... Macaulay Culkin

Iedereen die tussen 1980 en 1985 geboren is, zal hem kennen als een jeugdheld. Voor een jongere generatie is hij hooguit een legendarische schim uit het verleden. Ik heb het natuurlijk over Macaulay Culkin, het bleke jongetje met de rode zijflappen dat begin jaren ’90 een icoon werd voor alles dat jong en onbezorgd was door zijn onsterfelijke rol als boevenverjager Kevin MacCallister in de kersthit Home Alone. Afgezien van rereleases en tv-vertoning van deze film, en de sequel, is het sinds 1994 echter angstaanjagend stil gebleven rond het kindsterretje.


Na het enorme succes van Home Alone speelde de jonge Macaulay nog maar drie noemenswaardige rollen. De eerste was die van Thomas in My Girl in 1991, een kleinere rol naast leeftijdsgenote Anna Chlumsky. Daarna kwam zijn tweede grote succes: in Home Alone 2: Lost in New York keerde hij nog een keer terug in de rol van rechtvaardige kwajongen. Duidelijk een uitmelking van het originele concept, maar ook deze film werd een commerciële hit en voor de grote schare Home Alone-fans een prima te pruimen kerstavontuur. De laatste filmische heldendaad kwam met een klein rolletje in de videoclip van Michael Jacksons Black and White. Als opstandig kind vertegenwoordigde Macaulay in twee minuten tijd het hele idee van jong zijn in de nineties door zijn vader (gespeeld door George Wendt) uit zijn stoel te blazen op een manier die Marty McFly jaloers zou maken. “Eat this!”
           
Maar zoals het gaat in de showbizz stond ook de kleine Culkin een diepe val te wachten na zijn grote succes. De charmante Kevin MacCallister kwam niet meer terug en zijn nieuwe rollen werden een stuk minder gewaardeerd. Het absolute dieptepunt kwam in 1994 met zowel The Pagemaster als Richie Rich, twee abominabele stukjes cinema die krampachtig probeerden kinderen aan te spreken. Het lukte amper en “Richie” zou voor Macaulay de laatste verschijning op het witte doek worden in ruim zeven jaar.
 
Zijn carrière mocht dan wel even tot rust gekomen zijn, het privéleven van de hele familie Culkin – in totaal zeven kinderen – raakte in rep en roer toen vader en moeder in 1995 uit elkaar gingen. De miljoenen die Macaulay had verdiend werden vaak angehaald als een oorzak van het gerommel tussen vader Christopher – die tevens Macaulays manager was – en moeder Patricia. Na twee jaar zou Patricia uiteindelijk de voogdij over alle kinderen winnen.
 
In datzelfde jaar, 1997, kwam het voormalig kindsterretje onverwacht positief in het nieuws. Zijn goede vriend Michael Jackson was vader geworden van zijn eerste kind en Macaulay werd gevraagd als peetvader van Prince Michael Jackson I. Een jaar later zette Culkin zelf een eerste aanzet voor een rustig familieleven door te trouwen met actrice Rachel Milner. Het geluk van de achttienjarige newly weds zou echter maar tot 2000 duren toen de echtscheiding werd uitgesproken. De reden: Culkin wilde zich weer op het acteren storten en binnen een jaar stond hij in Londen op de planken in een toneelstuk.
 
De weg terug naar de film kwam pas in 2003 met het matig ontvangen Party Monster. Het was Saved! in 2004 dat Macaulay weer positief onder de aandacht kwam van pers en publiek. Het komische drama over een groep jongeren op een streng christelijke school zou wel eens een opstapje kunnen blijken voor een tweede hoofdstuk in zijn acteercarrière. Helaas bleek het vertederende knulletje uit Home Alone zelf ook nog af en toe gesaved te moeten worden. Net toen zijn carrière weer begon te lopen, liet meneer Culkin zich oppakken voor drugsbezit. Dit keer helaas geen knikkers, strijkijzers of verfblikken aan touwtjes die hem uit de handen van justitie konden houden.
 
Inmiddels is Culkin achtentwintig, hij moddert nog wat aan in matig ontvangen films en er zijn trouwplannen tussen hem en actrice Mila Kunis, met wie hij sinds 2002 een relatie heeft. De kans dat hij echter ooit nog zijn eigen succes uit Home Alone kan evenaren lijkt ons nihil. Gelukkig hebben we de dvd’s nog.
Christian op 06/09/2008

Vergeet niet The Good Son, in mijn herinnering een erg sterke thriller met hem en Elijah Wood.
Ralph op 09/09/2008

Wie kotst kan de gal verwachten
hmm, the Good Son was voor mij toch een halfbakken film die ergens in valt (zowel chronoligisch als kwalitatief) tussen het succesvolle Home Alone-hoofdstuk (incl My Girl) en de rampzalige Pagemaster/Richie Rich-periode.

voor mij niet noemenswaardig, maar idd een medium-grote titel waar hij toch iets mee gescoord heeft.