Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

19/02/2008
In deze rubriek gaan we op zoek naar verdwenen filmhelden van vroeger. Mensen die ooit straalden in de spotlights van de roem, maar van wie we na hun succes nooit meer iets gehoord hebben. Sommigen zijn een roemloze dood gestorven; anderen struinen zonder herkend te worden langs casting bureaus. Wellicht uit het oog, maar voor ons nimmer uit het hart. De grote vraag die wij ons dan ook stellen: wat is er met deze heren en dames gebeurd?


... Edward Furlong

... Edward Furlong

Van held tot hoe je die naam nog maar spelt

Van held tot hoe je die naam nog maar spelt
Het kan raar lopen in de showbiz. Om nog maar te zwijgen over Hollywood. De ene keer ben je een held in blockbusters, vervolgens mag je blij zijn als je in de grabbelbak van straight to DVD terechtkomt. Velen zijn hem voorgegaan, maar ik wil u graag voorstellen aan Edward Furlong, de stoere puber uit Terminator 2: Judgment Day die tegenwoordig al blij is als iemand zijn naam kan spellen.

Het begon allemaal zo hoopvol. Uit het niets was Edward daar, want laten we eerlijk wezen: debuteren naast Arnold Schwarzenegger is al heel wat, maar als je dan ook nog eens de geestelijk vader bent van het onsterfelijke “hasta la vista, baby", wat wil je dan nog meer in het leven?
 
Hoezo geestelijk vader? Welnu, in zijn filmdebuut Terminator 2: Judgment Day leert Edward Furlong (in de film John Connor geheten, jawel de uiteindelijke vrijheidsstrijder waarom het allemaal begonnen is…Volgt u mij nog? Mooi!) onze Arnie de onsterfelijke woorden, net als overigens no problemo. Geen half werk. De puistenkop was in één keer een hitkrant-hit en prijkte boven menig bed.
 
Rollen in de horrorfilms Pet Sematary II en vooral Brainscan brachten Furlong nog meer in de spotlights, al zag je toen al kreukels bij de ster in wording. Waarom niet meer grote rollen? Waarschijnlijk omdat de jonge acteur gewoon niet echt een goede acteur was, oké zijn aanwezigheid in Terminator 2 was overtuigend, maar een nieuwe River Phoenix was teveel gevraagd. Daarnaast was Macauley Culkin (lees ergens anders op deze site over zijn geschiedenis) een kindster en wat beschaafder dan de ruigere Furlong.
 
We moeten wachten tot 1998 tot er weer een echt teken van leven komt. American History X komt uit en wie zien we daar met kale kop naast Edward Norton in beeld? Jawel, Edward Furlong. Wat ouder, maar toch… Tragiek ditmaal: Norton speelt ongenadig goed, zo goed dat niemand zich druk maakt om Furlong. Arm mens, en dat terwijl bijna de gehele film vanuit zijn perspectief wordt verteld. Ach ja, laat het dan in ieder geval ruimte bieden voor fijne rollen.
 
Maar het mag niet zo zijn voor Furlong die wederom verzeilt raakt in het horrorgenre. Maar ditmaal geen redelijk bekende films, maar uiterst obscure wegwerp films als Intermedio en Canes. De grabbelbak voorbij. Heden ten dage is Furlong te zien in de evenzo moeilijk te traceren film Dark Reel.
 
Zoals gezegd kan het een Hollywood acteur vergaan en voor Furlong is het extra zuur dat zijn finest hour zijn eerste film was. Maar als filmliefhebbers zal ons dat een worst wezen. Immers, zonder Furlong geen John Connor en zonder John Connor geen “hasta la vista, baby". Dan had de filmgeschiedenis er toch een stukje anders uit gezien, nietwaar?
 
Doen: op het IMDb forum van Edward Furlong is er nu de mogelijkheid om je favoriete Furlong film met je neus te typen. Daarmee is hij denk ik de enige acteur die dat kan zeggen… De mijne: tw4rji8hat9orb2;pbujugtdjmenhtbday (zonder twijfel).