Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

04/03/2011

Go Short 2011: 16-20 maart

Go Short 2011: 16-20 maart

Kleintjes worden groot

Kleintjes worden groot
16 maart 2011 t/m
Van 16 maart tot en met 20 maart is het weer zo ver: Go Short, het internationale festival voor de korte film in Nijmegen. Ook al beleeft dit festival nog maar zijn derde editie dit jaar, het evenement is al lang uit de kinderschoentjes gegroeid. Vier dagen lang valt er te genieten van wel 280 (ja, dat lees je goed) korte films, geselecteerd uit een totaal van 1400 inzendingen vanuit alle hoeken van Europa.

Korte films krijgen niet zoveel aandacht als hun langere broers en dat is erg jammer voor de filmliefhebber, want er worden prachtige dingen geproduceerd. Waar vroeger nog wel eens korte films in de bioscoop werden vertoond voor de aanvang van de hoofdfilm, is nu enkel nog plek voor reclame en trailers. Alleen Pixar trakteert ons nog regelmatig op een korte animatiefilm en die blinken altijd uit in creativiteit. De korte film heeft namelijk een belangrijk voordeel tegenover de lange speelfilm: Creatieve vrijheid. Er is minder budget, minder mankracht en minder tijd nodig om een korte film te maken, dus de fantasie van de filmmaker krijgt de ruimte volledig op te bloeien met vaak verbazingwekkende resultaten. Gelukkig verzorgt het internet tegenwoordig een handige manier van distributie, zodat talentvolle filmmakers hun werk kunnen laten zien aan miljoenen mensen. Sommige korte films zijn dan ook echte “viral hits” geworden, zoals Pixels, waarin New York wordt aangevallen door gigantische 8-bit videogame graphics.


Deze kleine kunstwerkjes zijn vaak de eerste uitingen van de filmmakers van de toekomst en het is dan ook prachtig dat wij getuige kunnen zijn van deze eerste stappen op een festival zoals Go Short. Het programma is opgedeeld in vier categorieën: Fictie, Animatie, Documentaire en het Labo (voor experimentjes) en in elke categorie is een prijs te winnen. Elk jaar benadrukt het festival ook een bepaald land en dit jaar is de keuze gevallen op Portugal. Niet verwonderlijk, want de filmcultuur in Portugal ontwikkelt zich razendsnel op het moment en de Portugese korte films oogsten veel lof op festivals in de hele wereld.

Daarnaast is er dit jaar speciale aandacht voor drie Nederlandse filmmakers: Hanro Smitsman, Arne Toonen en Danyael Sugaware. Deze heren hebben alledrie al een lange speelfilm op hun naam staan (respectievelijk: Schemer, Dik Trom en Alles Stroomt), maar zijn samen ook verantwoordelijk voor veertien korte films die allemaal vertoond worden op Go Short. Een prachtige gelegenheid om nu al een goede indruk te krijgen van deze ambitieuze vaderlandse talenten. De nieuwste korte film van Danyael Sugaware beleeft zelfs zijn wereldpremière op het festival en is een statement tegen de huidige bezuinigingen op cultuur.

Go Short is een ontmoetingsplek van filmmakers en filmliefhebbers en een uitstekende gelegenheid om als eerste kennis te maken met de grote namen van de toekomst. Het festival staat garant voor vier dagen variatie, verassing en verwondering. Op de uitstekende website van het festival zijn nu al allerlei filmpjes te bekijken voor wie niet kan wachten of een verkennend tochtje wil maken in de wereld van de korte film.


Plaats uw reactie

Sujan op 05/07/2015

The paragon of unaenstdrding these issues is right here!
Gunwan op 07/07/2015

That inihgst would have saved us a lot of effort early on.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.