Alice, Darling    Marlowe    Boonie Bears: Redden de aarde!    Armageddon Time    Mrs. Harris Goes To Paris   

9/11 A Love Story (2012)

A Twist in the Fabric of Space (2012)

Alles Moet Nieuw - Piet Zwart (2012)

ALS de dood (2012)

Beer Is Cheaper Than Therapy (2011)

Bellicher: Cel (2012)

Berliner Tagebuch (2012)

Brammetje Baas (2012)

Cop vs. Killer (2012)

Dark Blood (1993)

Dark Blood (1993)

De Jongen met Best Wel Lange Armen

De Van Waveren Tapes (2012)

De verbouwing (2012)

De Weg naar het Zuiden (2012)

Deal (2012)

Deep Shit

Dirty Window

Dode Duiven

Double Flies (2012)

Gesneuveld (2012)

Het lot van Lotte Lammers (2012)

How Dave and Emma Got Pregnant

Jij & ik (2012)

João en het mes (1972)

Junkyard (2012)

Katya (2011)

Lift Off (2012)

Lost and Found (2012)

Mees Kees (2012)

My Life on Planet B (2012)

Nono, het Zigzag Kind (2012)

Oom Henk (2012)

Poule des Doods

Silent City (2012)

Silent City (2012)

Sisters (2012)

Sunday Baby

Synchronize (2011)

Tenchikaibyaku (2012)

The Life of Death

The Rocketeer (2012)

Tony 10 (2012)

Twee vrouwen (1979)

V.I.S.S.E.N (2012)

Van de Wereld (2012)

Washed Ashore (2012)

Woeste Zee van een Ex-Christen (2012)

Door Theodoor Steen
07/10/2012

NFF Dag 7 volgens Theo

NFF Dag 7 volgens Theo

Leraren, politie-agenten, Christenen en warsheid van gezag

Leraren, politie-agenten, Christenen en warsheid van gezag
Tweet
De voorlaatste dag van het festival was een wat minder druk programma voor ondergetekende, vanwege o.a het bezoeken van de officiële filmquiz van het NFF (red. Theo werd tweede met zijn team van de 16). De films die ik zag waren echter raak.

Mees Kees
 
Mees Kees (Barbara Bredero) is gebaseerd op de onder kinderen zeer populaire boekenreeks van Mirjam Oldenhave. Het verhaal van de film, toegespitst op een doelgroep van een jaar of 10, is verrassend simpel, waarbij de film min of meer gaat over hoe Mees(ter) Kees (Willem Voogd) zijn klas stimuleert om op een andere manier te leren, waarbij hij op een conflict stuit met het karikaturaal strenge schoolhoofd Dreus (Sanne Wallis-De Vries). 
 
Dit simpele verhaal wordt fris gehouden door een mix van kolderieke humor (de film begeeft zich hier en daar in hilarische karikaturen en bizarre details, zoals de slome gitariste in de Graanmolen tijdens een schoolreisje) en subtiel drama. Dat laatste is soms opvallend volwassen qua thematiek, hoewel de toon luchtig blijft. Het drama komt namelijk voor uit hoofdpersoon Tobias (een fantastische rol voor debuterend jonge acteur Felix Osinga), die kampt met een depressieve moeder en onverwerkte rouw rondom de dood van zijn vader. De band die tussen Mees Kees en Tobias ontstaat is ontroerend, en hoewel de film ietwat naïef is rondom nieuwe leermethodes (de kinderen leren wel erg weinig, op Mees Kees zijn manier), heeft de film het hart op de goede plaats en een sterke boodschap over de rol van leraren. Een leraar hoort namelijk niet alleen les te geven, betoogt de film, hij hoort er vooral te zijn voor het welzijn van zijn leerlingen.  

 
Nieuwe Lichting 9
 
Nieuwe Lichting 9 is een van de sterkste Nieuwe Lichtingsprogramma's, van een dynamisch geschoten (maar matig verhalende) parcoursfilm (Rundezvous) en een prachtig geanimeerde experimentele animatie (Photic), tot een strak geschoten experimentele documentaire over de Parijse banlieu's (N'Être). De sterkste twee shorts in dit programma zijn echter Van De Wereld en Woeste Zee van een Ex-Christen.
 
De eerste is een prachtig geschoten existentialistische thriller over een politieagent die zijn baan opzegt en in de bossen stuit op een bizarre commune. De cast bestaat uit klinkende namen als Frank Lammers, Bert Luppes en Nadja Hupscher, en de film is bij vlagen werkelijk prachtig geschoten. Het verhaal is losjes en intuïtief, wat past bij de uiteindelijke moraal van de film en de sprookjesachtige sfeer versterkt. Een prima debuut voor Joppe van Hulzen.
 

Woeste Zee van een Ex-Christen
is minder goed geschoten, maar maakt dat compleet goed met heerlijk confronterende en eerlijke interviews en confessies. Filmmaker Maurits Malschaert zegt het christendom vaarwel, vanwege het feit dat hij niet meer tegen angst voor de hel, schuldgevoel, schaamte en preutsheid kan. Hij filmt zijn twijfels in open gesprekken en confrontaties met zijn christelijke familieleden en levert bij vlagen pijnlijke, hilarische en ontroerende scènes op. De film is een groot hart onder de riem voor mede ex-christenen (zoals ondergetekende), en toont op doeltreffende wijze de twijfels, confrontaties, onbegrip en problemen waar men tegen aanloopt wanneer je kiest voor een andere weg dan al je familieleden. Erg sterk spul. 

Plaats uw reactie

Anshu op 27/10/2015

They are some mighty fine cuecakps, let me tell ya! If you are a fan of buttercream (or butter for that matter) you will love their icing. You can also pick up all their current selections at the Espresso Gallery on Scott Road if you are on the other side of town. Let us know if you liked them Amber.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.