Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

19/01/2021

'Het is net alsof je een berg beklimt'

'Het is net alsof je een berg beklimt'

In gesprek met acteur Steven Strait

In gesprek met acteur Steven Strait
Het is alweer het vijfde seizoen van de sciencefictionserie The Expanse. Een echte hit en niet zomaar een standaard serie. Vanwege dit vijfde seizoen sprak Filmorama.nl met een aantal acteurs en de makers van deze serie. In dit gesprek lees je het interview met de hoofdrolspeler acteur Steven Strait, die James Holden speelt in de serie.


We hebben Holden zien groeien, waar staat hij nu?
Het is voor mij een groot iets om deze rol te spelen. In het begin had James Holden het vrij lastig, maar wat ik altijd leuk vind aan hem is dat het zijn angst voor blijft. Hij is er niet bang voor. In het eerste seizoen zien we hoe dom hij soms is, tot aan een echte leider die hij nu is. 
 
Dit is vrij lastig om te spelen, want het proces duurt lang om hem te zien groeien. In de serie krijgen we hiervoor de tijd. Hij gaat nu ook terug naar zijn roots, we zagen dat in seizoen vier al wel een beetje, maar nu in seizoen vijf zien we dat nog meer. De persoon die hij nu moet zijn. Hoe hij nu in het systeem zit. Vanaf het begin was het de bedoeling om hem zo puur mogelijk te laten zijn. Maar ook de politieke kant van het verhaal. Om een realistisch verhaal te laten zien. Dat was het uitgangspunt voor ons als acteurs en makers. En dat hebben we nu al 6 jaar kunnen vertellen. Ik ben erg blij met deze rol.
 
Hoe bereid je je voor op deze rol en vooral nu in het vijfde seizoen?
De producenten zijn altijd aanwezig. Het voelt meer als een theatervoorstelling dan een tv-serie. We komen elk weekend samen om het door te nemen en de rollen te oefenen. Ik heb gesproken met een Canadese psycholoog die met veel soldaten heeft gesproken met trauma’s. Dit zijn belangrijke elementen die Holden ook heeft en kan omgaan met wat er om hem heen gebeurt. Het schaduwt zijn mentale kant. 
 
Ik heb ook veel gelezen over Marcus Aurelius. Dit gebruik ik om kennis op te halen van personen die ook net als Holden, overlevingsdrang hebben. Het is net alsof je een berg beklimt waarbij elke stap zeker moet zijn. Net als in de eerste aflevering waar hij tegen Fred Johnson zegt dat dingen nooit veranderen en de mensheid het gevaar van zichzelf is. Hij is geen idealist meer, maar een realist geworden. En dat maakt hem sterker.
Steven Strait
 
 
Hoe is het om in dit seizoen zonder het complete team te zijn?
Ik vind dat dit een goed element is in dit seizoen. In de vorige seizoenen ging het meer om het teamgevoel. Nu zijn we een stap verder gegaan, want in elk seizoen willen we de grenzen weer opzoeken. Iedereen is nu met hun eigen verleden bezig. Zoals Noami die achter Philip aan zit, Amos terug naar Baltimore gaat,  Drummer ziet haar consequenties van haar daden en Holden is op zichzelf toegewezen. 
 
Hij komt in een frustreerde plek terecht. Waar belters en andere passeren en hij er tussenin zit. We zien Holden en Naomi in een stabielere plek samen. Hun relatie is rustig en we zien Holden als een leider. De schrijvers hebben nu de eigen verhaallijnen gecreëerd die terug gaan naar hun roots en laten zien wie ze zijn en waar ze vandaan komen. De relatie tussen James en Naomi is ook sterker geworden. Ze vertrouwen elkaar en kunnen elkaar loslaten als dat zich voordoet. Dat is echte liefde. Ik ben erg blij dat we dit hebben gedaan en dat voelt goed.
 
The Expanse laat dingen zien uit het leven en daaromheen, wat vind jij van dit thema?
We zien hoe complex het is om samen te leven met elkaar. Mensen zijn mensen, die hebben een goede en slecht kant. Dat kan een bedreiging zijn aan de binnenkant van diegene. We vechten vaak met elkaar en tegen elkaar. En het belangrijke is om deze thema’s te laten zien en daaruit de sterke kanten te halen. 
 
In de serie zien we aarde, mars en de andere planeten en werelden. We zitten in een diepe polariseerde wereld en alles is nu in onze wereld ook echt zwaar, door de pandemie. Daarom is het nog steeds erg belangrijk om verhalen te vertellen. En dat onze fans daarover met elkaar kunnen praten. Dat is onze manier om deze manier van kunst te laten zien en over te brengen en helemaal in deze rare tijden. 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.