Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
05/09/2022

Operation Mincemeat

In het oorlogsdrama Operation Mincemeat van regisseur John Madden zien we een ongelofelijk verhaal dat geïnspireerd is op waargebeurde feiten. Engeland 1943, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang, maar de invasietroepen staan klaar om Europa te bevrijden. Binnen het Twintigste Comité, dat onderdeel uitmaakt van een geheime groep speciale inlichtingenofficieren, bedenken ze een plan om de Duitsers op het verkeerde been te brengen. Zodat ze een invasie in Sicilië kunnen realiseren. De opdracht wordt door Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) opgetuigd. Alleen niet iedereen gelooft erin dat dit zal slagen.
Als Winston Churchill op de hoogte wordt gebracht van dit plan krijgen ze groen licht om eraan te werken. Dit in tegenstelling tot hun baas, Admiraal John Godfrey (Jason Isaacs), want hij gelooft niet dat dit plan zal slagen. Samen met Ian Fleming (Johnny Flynn) en Hester Leggett (Penelope Wilton) hebben ze zes maanden de tijd om de klus te klaren. Ze tuigen een soort Paard van Troje op om een niet bestaande missie echt te laten worden. Ze zullen een lijk moeten vinden en een aantal overtuigende brieven moeten schrijven. Kan dit succes boeken of worden er vele soldaten-levens op het spel gezet? 
 
James Bond
Dit verhaal dat een keer eerder in jaren vijftig is verfilmd laat een belangrijk deel uit de geschiedenis zien. Hier begon de eerste invasie tegen de Duitsers in Sicilië. En daardoor de start van het terug nemen van Europa begonnen was. Het plan zat heel goed in elkaar en door de makers is dit zeer realistisch in beeld gebracht. En daarnaast hebben ze ook nog een ander kort verhaal erin verweven, namelijk dat het schrijven van verhalen veel werd gedaan. Ook door Luitenant Commandeur Ian Fleming en assistent van Godfrey, die hier begon met het schrijven van James Bond verhalen. Dat zijn mooie details die door het verhaal verweven zijn.
 
Als kijker maak je nu kennis van een andere en eerdere invasie die als het ware ondergesneeuwd is door D-Day. Maar op deze manier werden de mediterrane  delen van Europa bevrijd. En de belangrijke rol voor Glyndwr Michael die als  overleden persoon die eigenlijk de belangrijkste taak had in het geheel. Dit is door de cast op een zeer goede manier gespeeld. En waarin Colin Firth en Matthew Macfadyen aan elkaar gewaagt zijn. Twee sterke acteurs die elk hun spel eigen maken en samen uitblinken in de scenes. De dialogen zijn ook erg goed geschreven, waarbij elke acteur en actrice zeker hun ei in kwijt kunnen. 
 
Dame
Actrices Patricia Trehearne en Penelope Wilton laten zich van hun sterke kant zien. Trehearne speelt zowel een zeer slimme dame, maar weet de mannen ook te verleiden met indirecte blikken. Wilton daarentegen laat zien dat ze het vak nog niet verleerd is en komt soms lekker fel en als een nette dame die de touwtjes graag in handen heeft uit de hoek. Ze zorgen voor interessante scenes en een-tweetjes, waardoor ze een echt goed duo vormen. En daarnaast goede dialogen aangaan met Firth en Cholmondeley. Beide actrices zijn ook te zien in de serie Downton Abbey.
 
Operation Mincemeat is een sterk drama dat een goed naslagwerk is en door de kijkers niet vergeten moet worden. Het draagt bij aan een stukje geschiedenis van de Tweede Wereld Oorlog die belangrijk is geweest voor de overwinning op de Duitsers en het begin van de invasie op gang bracht. Een echte aanrader om te gaan zien. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s. 


Blu-ray

31/08/2022

Warner Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.