Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

16/03/2009
In deze rubriek gaan we op zoek naar verdwenen filmhelden van vroeger. Mensen die ooit straalden in de spotlights van de roem, maar van wie we na hun succes nooit meer iets gehoord hebben. Sommigen zijn een roemloze dood gestorven; anderen struinen zonder herkend te worden langs casting bureaus. Wellicht uit het oog, maar voor ons nimmer uit het hart. De grote vraag die wij ons dan ook stellen: wat is er met deze heren en dames gebeurd?


... David Prowse

... David Prowse

Uit het oog...

Uit het oog...
Voor degenen bij wie er niet meteen een belletje gaat rinkelen: David, of Dave, Prowse is de man die schuilging onder het Darth Vader-masker in de oorspronkelijke Star Wars-trilogie. Voor die tijd vertolkte hij al (kleine) rollen in films als A Clockwork Orange en hij mocht drie keer het monster van Frankenstein spelen, maar de grootste bekendheid bouwde hij ongetwijfeld op dankzij het science fiction-epos van George Lucas.Als bodybuilder van bijna twee meter was hij de perfecte kapstok voor het duistere tenue van de Sith Lord. Prowse verkreeg dus een plekje op de aftiteling van een van de populairste films ooit, maar veel eer zal hij niet gehad hebben van zijn werk.

Zijn stem in de rol van Darth Vader werd later gedubbed door de zwaardere stem van James Earl Jones, de lightsabergevechten in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi werden uitgevoerd door een choreograaf op plateauzolen en het moment waarop Vader zijn masker afneemt in Jedi werd uitbesteed aan Sebastian Shaw. Met andere woorden: Prowse was maar een stukje van de slechterik.
 
Net als voor vele van zijn Star Wars-collega's betekende de naamsbekendheid die Prowse door de films had opgelopen geen automatische deur naar succes. De beste man verscheen nog hier en daar als figurant of bijrolacteur, mede dankzij zijn opvallende lichaamsbouw. Een noemenswaardige rol zat er echter niet meer in. Ook was hij nog betrokken bij de training van acteurs als Christoffer Reeves voor diens rol als Superman.

De casting directors mochten hem dan niet meer zien zitten, de fans van Star Wars waren Prowse nog lang niet vergeten. Op filmbeurzen en fanconventies dook – en duikt – hij nog regelmatig op. Met het herhalen van anekdotes en het "uitdelen" van foto's en handtekeningen kan de inmiddels 73-jarige Brit een beperkte sterrenstatus in stand houden. Vol trots krabbelt hij een aardig maandsalaris bij elkaar: "Dave Prowse is Darth Vader" in een viltstiftkleur naar keuze – we vragen ons af of hij zijn cheques ook zo ondertekent.
 
Eind jaren negentig gloorde er weer hoop op een plekje in de schijnwerpers van Hollywood, althans in de beleving van Prowse zelf. Na de aankondiging door George Lucas dat er een tweede Star Wars-trilogie verfilmd zou gaan worden was Prowse vol hoop en vertrouwen dat hij nog een keer in de huid van aartsslechterik Darth Vader mocht kruipen in Episode 3. Helaas voor hem bleef de uitnodiging van Lucas uit. Niet hij, maar Hayden Christensen mocht het legendarische boevenpak aantrekken.

Of hij zijn afwezigheid in deze laatste film echt moet betreuren is maar de vraag. Door de slechte gezondheid van de voormalige bodybuilder zou hij nog een zware dobber hebben aan de actiescènes van Darth Vader. Op 55-jarige leeftijd kreeg Prowse weer ernstig last van artritis, door een ongeluk moest zijn onderbeen bijna geamputeerd worden en in 2001 bezweek hij bijna aan een zware infectie. Tegenwoordig is hij dan ook erg betrokken bij organisaties voor gehandicapten en hij heeft een eigen fonds om artritisonderzoek te steunen.
 
Een mooie quote uit de hoogtijdagen van zijn populariteit zou hier een mooie afsluiter zijn, maar als je beste rol gedubbed is, dan houdt dat snel op. Daarom maar een shot van het onvergetelijke vermanende vingertje aan Princess Leia.

Arnoud Goos op 19/03/2009

I'm not even supposed to be here today.
ik las vandaag toevallig een kort berichtje over hem in de krant..hij zou ook nog eens kampen met prostaatkanker... http://www.imdb.com/news/ni0712517/